Mer enn sjølberga på solenergi
– Med dagens strømpriser kunne ikke timingen for å investere i eget solcelleanlegg vært bedre, sier Stig Ødegården i Hernes. Han er strålende fornøyd med Energi Pluss på Tynset, og nøler ikke med å oppfordre andre kyllingprodusenter til å gjøre som ham.
Av: Oddvar Hemsøe
Vi er på Hovindberget i Hernes, cirka 10 kilometer nordøst for Elverum. Midt i bygda ligger slektsgården Øvre Herstad med snaut 4000 mål skog og 150 mål dyrket mark. Både hovedbygningen og den gamle driftsbygningen er stolte vitnesbyrd om en gård med røtter tilbake til 1700-tallet.
I 2009 var tida inne for et nytt generasjonsskifte på Øvre Herstad. 30 år gammel tok Stig Ødegaarden over etter sin far. Det var tid for å tenke nytt, og allerede i 2013 stod et 1500 kvadratmeter stort slipplaftet kyllingfjøs klart til å ta imot første innsett med kyllinger.
Men ikke bare det: Den unge, driftige gardbrukeren så mulighetene med flisfyring. Ødegården fyrer ikke bare opp det nye kyllingfjøset, men også hovedbygningen og kårbygningen får varme fra gårdens eget fjernvarmeanlegg.
– Det har jeg ikke angret et sekund på, sier han.
Interesse for solenergi
– Og da kom også interessen for i solenergi?
– Ja, jeg mener det er viktig å være mest mulig sjølberga. Kyllingfjøset mitt ligger jo øst/vest, med andre ord perfekt til for solenergi, i og med at bygningen har ei hel langside mot sør. Dessuten visste jeg om flere kjøttprodusenter i området som hadde installert solcelleanlegg, så da begynte jeg å sjekke mulighetene. Da jeg oppdaget at Innovasjon Norge har støtteordninger for småskala energiprosjekter, ble det fart i sakene. Dessuten ble jeg kontaktet av Børre Rogstadkjærnet, en av kyllingprodusentene i området, som sa at han angret på at han ikke hadde montert solceller på vegg.
God timing
Fram til 2021 hadde Stig Ødegaarden basert seg på tradisjonell strømforsyning i det åpne kraftmarkedet.
– Vi har jo vært bortskjemt med rimelig strøm i Norge, fram til for et par år siden. For meg var timingen særdeles gunstig da jeg ringte Energi Pluss på Tynset i mars 2021 og bestilte solcelleanlegg, sier Stig.
Høsten 2021 hadde Energi Pluss montert cirka 1000 kvadratmeter solcelleanlegg på taket, og i tillegg ble det også montert 200 kvadratmeter på hele langveggen mot sør.
Spennende prøveprosjekt
Idéen om veggmonterte PV-moduler viste seg å bli et spennende samarbeidsprosjekt mellom Stig Ødegården og Energi Pluss som utløste midler fra Innovasjon Norge.
– Det er spesielt to ting som overrasker oss positivt med dette prosjektet: Det ene er at samlet produksjon overstiger det som var estimert. Det andre er at de veggmonterte solcellepanelene har levert mer strøm på høst og vår enn anlegget på taket har gitt.
Det viser seg at verdiskapningen, både fra dette prosjektet, og samlet på nasjonalt nivå, langt overstiger det vår tilskuddsordning koster. Med andre ord er det god samfunnsøkonomi i slike solenergiprosjekter, sier finansieringsrådgiver Trond Husan i Innovasjon Norge.
Det innebærer et årsoverskudd på cirka 50.000 kWh som overføres automatisk til nettet.
Snaut 110.000 kWh i året
I 2022, det første hele driftsåret, produserte Stig Ødegaarden 107.366 kWh solenergi. Det innebærer et årsoverskudd på cirka 50.000 kWh som overføres automatisk til nettet. Med andre ord: Investeringen går i pluss!
– Så du angrer ikke på dette?
– Nei, overhodet ikke. Det kjennes både godt og riktig å være sjølberga og bruke de ressursene som naturen har å by på, sier Stig – med trykk på sjølberga.
Til dere som er i tenkeboksen: Det er ikke noe å nøle med – ta kontakt med oss i Energi Pluss!