Solceller i Norge er effektivt. Visste du at kalde vinterdager med snø gir mer solcelleenergi enn en varm sommerdag? Kulden øker effektiviteten til solcellene, og snøen reflekterer lyset slik at hver solcelle får inn mere lys og dermed energi.

Solceller i Norge

I Norge har vi vinter og vinteren er et resultat av lite solinnstråling. Det vil si at fra november til februar er det lite å hente fra et solcelleanlegg. Men fra slutten av februar kommer sola tilbake og økt innstråling tiner Norge sakte opp igjen. Snø og kulde øker også effektiviteten til solcellene når sola kryper opp på himmelen.

Solceller i Norge - effektivt om vinteren og i overskyet vær?

Solceller om vinteren

Solceller fanger alt lys, også lys som reflekteres fra bakken. Snø reflekterer mye lys, og forsterker effektiviteten til solceller. Faktisk kan ny, ren og hvit nysnø reflektere opptil 90 % av lyset. Refleksjonsevne fra flater måler vi i albedo. Jordkloden har en gjennomsnittlig albedo på 37–39 %, mens nysnø har en albedo på 90 %.

Med økt albedo fra snø og høyere effekt av kulde får vi i Norge svært gode resultater fra solceller om vinteren. På kalde dager i mars og april er det dessuten svært klart, noe som øker innstrålingen til solcellene. Målinger viser at områder i Norden har høyere årlig innstråling enn steder sør i Europa.

Høye temperaturer reduserer effekten. Flater har lav albedo og luften inneholder mye svevestøv og partikler som reduserer innstrålingen lengre sør. Det vi taper av innstråling de mørkeste vintermånedene, kan vi ta igjen på våren og på sommeren når sola skinner nesten hele døgnet.

Lav temperatur øker effekten på solcellene

Solcellene er mer effektive ved lave temperaturer. Temperaturen påvirker spenningen i panelene, den øker jo kaldere det blir. For silisiumbaserte solceller øker effekten med 0,3 % for hver grad det blir kaldere. Forskning viser at solceller yter best i minus fem grader celsius og de tåler godt kulde langt under 50 grader.

Solcellers effekt i overskyet vær og regn

Ja, solceller produserer strøm også i overskyet vær. Det er nemlig selve lyset som aktiviserer solcellen og ikke solstrålene. Hvor effektiv strømproduksjonen er ved overskyet vær avhenger av hvilken type solcellepanel du velger.

Regn er positivt for solcellene. Vann reduserer ikke effekten på solcellene. Ei god regnbyge vasker dessuten solcellene for svevestøv som måtte ha lagt seg på overflaten. 

Utvikling av mer effektive solceller

Vi ser nå at reflektert lys og lav temperatur brukes for å utvikle enda mer effektive solceller. Tosidige, eller bifaciale solceller samler lys på begge sider. Slike solceller over snødekke kan yte over 30 % mer enn tradisjonelle solceller. Det utvikles også kjølesystemer som holder solcellene på en lav driftstemperatur for å øke ytelsen. Alt i alt er solceller i Norge effektivt og godt egnet for klimaet vårt!