Kort vei fra idè til ferdig solcelleanlegg med EnergiPluss

– Når de kaldeste dagene kommer i et eldre hus som krever mye strøm til oppvarming er det fint å vite at du har produsert halvparten av årsforbruket selv. Det er en god følelse, sier Bjørn Nytrøen-Rygh.

Solcelleanlegg på hus

Bjørn Nytrøen-Rygh og Kari Nytrøen

På det idylliske småbruket Syringa i Rendalen har Bjørn Nytrøen-Rygh og Kari Nytrøen slått seg til i barndomshjemmet til Kari. Den restaurerte låven huser både garasje og verksted, og et lokale på toppen. Det store sørvendte taket har de fått dekket av helt mørke solcellepaneler, knapt synlige for det utrente øye.

De har sitt eget aketrekk i bakken nedenfor huset og har en del skog. Om sommeren har de gris eller geit på beite på eiendommen. Kari jobber som fagdirektør på Helsearkivet på Tynset og Bjørn jobber for Norske Moseprodukter, en hjørnesteinsbedrift i Rendalen.

God utnyttelse av solcelleanlegget

– Vi bor kanskje ikke på den gården med best beliggenhet med tanke på kveldssol her i bygda, men midt på sommeren er det sol fra tidlig til sent. I og med at taket på låven er sørvendt får vi veldig god utnyttelse av det sollyset som er her, sier Kari Nytrøen.

– Vi følger med på strømproduksjonen hver dag. Vi har blitt veldig opptatt av været, enda mer enn vi var fra før. Vi blir veldig glade de dagene vi ser at vi setter nye rekorder for hvor mye strøm vi produserer selv, sier hun.

Bjørn har lenge hatt lyst til å investere i et solcelleanlegg på låven, men da han forsøkte å bruke de automatiske verktøyene det finnes mange av på nett, var det bare hustaket på boligen som var mulig å velge. Han tok derfor kontakt med EnergiPluss, som var enige i at låven var det beste alternativet for et anlegg av litt størrelse.

Fikk svar på alle spørsmål om solceller fra EnergiPluss

– Jeg hadde tenkt at vi skulle ta kontakt med de jeg kjenner til som har solcelleanlegg fra før. Men med EnergiPluss fikk vi svar på alle spørsmålene vi hadde. Vi fikk tillit til EnergiPluss med en gang, så det var ikke noe å nøle med.

– Det var en veldig positiv opplevelse hvor vi har følt oss godt ivaretatt og fått svar på alle spørsmål. Det har vært en veldig informativ prosess. Også de som har vært her og installert systemet har vært imøtekommende og serviceinnstilte, sier han.

Solcelleanlegget produserer halve årsforbruket av strøm

De fikk installert sitt anlegg i juni i 2021. Nå som anlegget deres er i bruk har de fulgt tett med på appen som viser produksjonen av strøm til enhver tid.

– Denne sommeren vært helt super værmessig. Vi håper det fortsetter slik, så vi får mest mulig strøm fra anlegget. Vi bruker ca. 30 000 kilowattimer i året, og vårt anlegg vil produsere 15 000 kilowattimer.

Det er noe ved å være delvis selvforsynt som er tilfredsstillende, synes Bjørn.

– Det er godt å vite at du har produsert halvparten av årsforbruket selv. Hvis flere hadde produsert strøm på driftsbygningene sine hadde det gjort noe med strømforbruket her i dalen.

Det er mange låver som har så store tak at de kunne dekket et helt årsforbruk for en bolig. Det er i tida å prøve å være selvforsynt. Det gjelder både mat, strøm og vann.