Turistbedriftene passer perfekt til strømproduksjon fra solceller

Noen bedrifter har aller mest energibehov samtidig som sola gir mest energi til strømproduksjon. Flere av turistbedriftene har skjønt dette, og flere har valgt EnergiPluss som sin leverandør.

Kulturlåve og historisk gårdstun med solcelleanlegg

Kristin Skrivervik, Snekkargården Tolga

Kulturlåve og historisk gårdstun med solcelleanlegg

Hos Kristin Skrivervik på Tolga har det ærverdige bolighuset på Snekkargården fått den sørvendte delen av taket sitt fylt med solcellepaneler.

– Det passer godt at produksjonen går for fullt når vi har størst aktivitet om sommeren.

Hun er billedkunstner, men har i tillegg mange andre jern i ilden. Hun driver kulturlåven Snekkarlemmen, og har skapt en kulturplass om sommeren. Denne sommeren har det vært full rulle på tunet og i låven med jazz- og folkemusikere.

I hovedhuset på tunet har hun ti sengeplasser som hun leier ut til turister sommer og vinter. Hun fikk installert solcelleanlegget sitt i fjor, på sørsiden av gjestehuset.

– Tanken har vært der lenge. Jeg gikk inn på nettsiden solceller.no, og fant EnergiPluss der.

Solcelleanlegget produserer hele året

– Det som har med strøm å gjøre er et eget fag, og det er absolutt ikke mitt fag. Jeg vet bare at anlegget produserer mye strøm, det ser jeg både på appen som følger med og på boksen jeg har på veggen. Anlegget produserer både vår, sommer og høst, og en del på vinterstid i tillegg, sier hun.

Mange fordeler med solceller

– Rent estetisk synes jeg det er fint at panelene ligger diskret på det svarte taket. Mange av gjestene jeg har er her lenge, og det kan gå mange dager før de i det hele tatt ser at det er solcelleanlegg på taket, sier hun.

– Solceller har også andre fordeler. Nå om dagen er det diskusjoner om vindmøller til lands og til havs, som slår i hjel fugler og forstyrrer insektene. Så er det solcellepanelene, som er veldig fredsommelige. Jeg er så glad for at det ikke avstedkommer noen sjenanse på noen måte. Det er ingen lyd eller forstyrrende bevegelser. Alt i alt er det en god måte å utnytte energien fra sola på.