Camping sparer penger med solcellepaneler

Røste Hyttetun & Camping på Os er en familiedrevet turistbedrift som har fått installert rundt hundre solcellepaneler på to av bygningene på campingen.

Driverne av Røste Hyttetun & Camping har installert solcellepaneler på campingen.

Astrid Nyvoll og Stein Ytterhaug, Røste Hyttetun & Camping på Os.

Som drivere av campingplass i nærheten av Røros opplever Astrid Nyvoll og Stein Ytterhaug at flere av deres besøkende setter pris på at de har installert et stort solcelleanlegg, og er sertifisert som Miljøfyrtårn.

Ytterhaug tok over campingen i 1998 etter at foreldrene bygde den opp på 70-tallet.

– Familien vår hadde første og siste ferietur sommeren 1978. Far mente det var en god ide å starte camping etter den ferieturen, sier han.

Den gang begynte det med to hytter. Nå kan de ha nær to hundre gjester til overnatting. Hele sommeren går det i ett. Da har Stein tre måneders fri fra jobben som snekker.

Nær sagt all strømproduksjon fra campingens solcellepaneler går til eget forbruk.

Strømproduksjonen sammenfaller med behovet

– Strømproduksjonen er høyest på dagtid om sommeren, samtidig som vårt forbruk er på det høyeste. For oss som turistbedrift passer det derfor veldig godt å ha en stor egenproduksjon av strøm som vi kan forbruke i bedriften, sier Astrid.

I sanitærbygget har varmtvannsberederne gått for fullt, og varmen har i stor grad kommet fra solcelleanlegget. Nærmere hundre solcellepaneler gir energi til vask, varme, lading av elbiler og lys i hytter og campingvogner.

– Det har vært en fantastisk sommer for både strømproduksjon med solcellepaneler og for turisme. Jeg tror mange nordmenn endelig har skjønt at det er fantastisk å være i Norge om sommeren.