Snekkerfabrikk går på sin andre investering i solceller

To år etter at Helge Kokvoll kunne kalle seg leder for den første norske snekkerfabrikk drevet på solcellestrøm, bygger nå Os Trekultur ut solanlegget med mer kapasitet.– Det var et enkelt valg for oss å utvide solcelleanlegget sammen med EnergiPluss.

Solcellepaneler på tak på snekkerfabrikk

Daglig leder og gründer Helge Kokvoll kan se ut over et lite hav av solceller på taket av snekkerfabrikken på Sundmoen på Os. De har lagt bak seg flere gode vårmåneder med stor energiproduksjon. I løpet av året dekker solanlegget rundt 20 prosent av energiforbruket til bedriften.  

Når en ny stor lagerbygning kommer på plass dette året blir det mer takareal ved fabrikken på Os.

– Det arealet må vi fylle med solceller, tenkte gründer og daglig leder Helge Kokvoll. Dermed tok han igjen kontakt med EnergiPluss, som også leverte og monterte det store solcelleanlegget de fikk montert for to år siden.

– Når vi nå bygger et stort lager, er det helt naturlig å installere mer solenergi. Vi utvider fra 85 kWp til 110 kWp, og blir mer selvforsynt på strøm, sier Kokvoll.

Treffer kundene med bærekraft

Os Trekultur sine 14 ansatte leverer skreddersøm innen møbler og innredninger til kunder i hele landet. Ofte går deres møbler og innredninger til kostbare hus og hytter, og mange av kundene får hele innredninger, med kjøkken, senger og skap laget av Os-bedriften.

Kokvoll sier kundene ofte blir positivt overrasket over solcelleanlegget deres, som del av bærekraftsatsingen de har. Treprodukter produsert på solstrøm bruker de aktivt i markedsføring mot kunder.

– Vi blir godt kjent med kundene våre, og presenterer dem for kulturen vår i bedriften. Bærekraftig produksjon blir lagt merke til. Når kundene får høre at vi har en delvis soldrevet snekkerfabrikk, gjør det inntrykk og skaper en wow-effekt, sier Kokvoll.

På kontoret har daglig leder Helge Kokvoll oversikt produksjon og statistikk for sitt eget kraftverk på taket. Nå blir det også mer energi fra taket, når de skal utvide anlegget med en tredel.

Trygghet i lokal leverandør

Kokvoll forteller at hans første ideer om å installere solenergi på fabrikken kom allerede for 15 år siden. Han begynte å lese seg opp på mulighetene rundt solenergi for å skape egen strøm ved hjelp av sola. Men tilgjengeligheten lokalt var lenge begrenset.

Da EnergiPluss kom på markedet var det naturlig å velge dem som leverandør.

– Tilgjengeligheten gjorde at dette ble mulig for oss allerede for to år siden. Vi hadde nok ikke gjort dette om vi måtte velge en svensk, tysk eller engelsk leverandør. At vi har en stor, god og trygg leverandør på Tynset var avgjørende for at vi skulle sette dette i gang.

Vi fikk god kontakt, som har gjort samarbeidet letthåndterlig og oversiktlig. Vi kunne egentlig ikke vært mer fornøyde, sier Kokvoll.

Søkelys på bærekraft i alle ledd

Å være del av solenergi-revolusjonen, og samtidig spare på strømregningen på sikt appellerte til gründeren, som har søkelys på bærekraft i alle deler av driften. Blant annet har de et stort flisfyringsanlegg for oppvarming, hvor mye av flisa kommer som restprodukt fra egen virksomhet.

– Som del av dette har investeringer i solceller vært veldig fornuftig. Både for strømproduksjonen og for omdømmebygging. «Bærekraft» er et ord som selger i dag. Det å være langt framme der er en fordel for totalregnskapet vårt, sier han.

Motiverende å skape egen energi

I tillegg til å se på regnskapet, hvor nedbetalingen er på rundt ti år, setter han investeringer i solenergi inn i et litt større perspektiv med tanke på omdømmet.

– Gir det nye kunder, og fordeler mot andre konkurrenter? Jeg tror det er gunstig for oss i konkurransen mot andre bedrifter, sier Kokvoll.

– Vi har hatt anlegget vårt i snart to år. Nå stiller jeg meg spørsmål om hvorfor vi ikke kunne gjort dette for lenge, lenge siden. Vi regner med en nedskrivingstid på rundt ti år, så da er jeg pensjonist. Men dette er ei investering for nye generasjoner, sier han.

Erling Tingstad, daglig leder Helge Kokvoll og de andre 12 ansatte hos Os Trekultur følger jevnlig med på solanlegget, gjennom monitoren som er satt opp på pauserommet. – Det er motiverende for meg og de ansatte å skape egen kraft til produksjonen i snekkerfabrikken, sier Kokvoll.

Flere burde gjøre det samme

Gjennom sin egen erfaring har han blitt mer og mer oppmerksom på hvor stort potensialet er for solenergi på bygninger.

– Jeg mener flere burde gjøre det samme, for det er fornuftig i den brede sammenhengen. Jeg undres over at det er så mange tak på hus, låver og tak på industribygninger som ikke har solcelleanlegg nå som solenergi har blitt så tilgjengelig, sier han.

Ville bli først i bransjen

Solcellesatsinga har kommet som del av flere tiltak for å spare strøm.

– For noen år siden hadde vi en runde med en ENØK-konsulent. Det første temaet som kom opp, var å skifte belysning til LED-lys. Da vi gjorde det, sparte vi 25 prosent av strømforbruket. Dette trigget oss til å fortsette, og hvis vi kunne produsere egen strøm var det motiverende, sier han.

Først i bransjen til å bli soldrevet

– Det ble et kappløp, og jeg ville at vi skulle bli den første solcelledrevne snekkerfabrikken. Det klarte vi, sier Kokvoll.

De bruker så å si all strømmen selv. Flere store maskiner i produksjonen trekker mye strøm.

– Det å bruke strømmen selv er mest fornuftig. I løpet av året dekkes omkring tjue prosent av det årlige forbruket av strøm fra sola.

– Jeg må innrømme at det er moro å følge med, og se hva gode soldager gir. Solcelleanlegg er en stor investering å gjøre, men jeg ser at det var helt riktig for oss, sier Kokvoll.