– Barna ser hvor strømmen kommer fra

På Voll i Rennebu har Bjørnar og Janne Hugdal fått installert sitt nye solcelleanlegg på taket av sauefjøset. Bjørnar synes det er spesielt spennende å følge med på produksjonen, og har blitt enda mer fokusert på å spare strøm der han kan, nå som han selv produserer en stor del av forbruket på gården.

Solcelleanlegg på taket av sauefjøset hos Bjørnar og Janne i Rennebu.

Bjørnar Hugdal og Janne har barna Jon og Johanna på 1 og 4 år i tillegg til 200 vinterfora sau. Ved siden av gårdsdriften er han tømrer og hun sykepleier.

– I appen kan du se hvor mye Co2-utslipp eller hvor mange kilo kull som er spart. Det synes jeg er artig å se. Her ser jeg at det er 796 kilo Co2 på noen få uker, sier Bjørnar.

EnergiPluss tenker langsiktig

Etter å ha blitt kontaktet av EnergiPluss og fått beregnet et passende anlegg tok familien valget. De ønsket å montere solcelleanlegg på fjøstaket.

– Det var kontakten fra EnergiPluss som fikk meg på tanken på å installere solcelleanlegg. Jeg fikk først en SMS hvor de spurte om de kunne ta kontakt, og jeg fikk fort tillit til dem. Hele opplegget var bra og seriøst. Jeg opplever at de er like opptatt av at anlegget går om fem, ti og tjue år, som at det virker nå som det er nytt, sier han.

Enovas støtte til deg som installerer solceller

Flere og flere installerer solcelleanlegg

Rennebu er en kraftkommune med mye vannkraft. Flere unge bønder i kommunen ser at solceller til landbruksbygg er en fremtidsrettet vei å gå for å hente mer grønn kraft fra naturen.

– Hvis mange tenker slik har det mye å si. Det er stadig flere som installerer solceller på sine gårder også her i Rennebu. Flere har allerede gjort det, og en kollega er nå også klar for å få installert et solcelleanlegg.

Som sauebonde og snekker er han ikke fremmed for å ha mange prosjekter gående samtidig.

Selvforsynt med strøm på solsylte dager

– På gode soldager er vi selvforsynt med strøm på gården. Det synes jeg er veldig meningsfylt. Med eget solcelleanlegg blir i hvert fall jeg enda mer fokusert på å spare strøm der jeg kan. Å slå av lyset når man er ute, for eksempel.

Gode verdier å gi videre til barna

Det unge ekteparet er opptatt av å bringe gode verdier videre til de to yngste i familien.

– Å vokse opp på gård gir mange gode, grunnleggende verdier. For oss handler det også om å ta vare på skaperverket, det er en del av grunnvollen i livet vårt. Alle må bidra og vi må bry oss og bidra til å hjelpe hverandre når vi kan.

En ser at man er med på å skape noe gjennom gårdsdrifta. En ser at dyra hører til og vedlikeholder kulturlandskapet for eksempel. Med et eget solcelleanlegg på gården ser de også hvor strømmen kommer fra.