Norges første solcelledrevne møbelfabrikk høster nå fruktene av sitt grønne valg.

«Vi liker å være tidlig ute og synes det er stas å være først i bransjen ja!» sier Helge Kokvoll i Os Trekultur med et ekte glimt i øyet. Helge har ledet bedriftens banebrytende satsing på fornybar energi.

Fra beskjeden start til miljøbevisst aktør

Os Trekultur begynte sin reise i 1990 i leide lokaler, med produksjon av enkle omramminger. I dag har snekkerfabrikken vokst til en komplett produsent av innredninger, senger, kjøkken, bad og det «berømte» Os-Gulvet. Med 14 dyktige ansatte og solid økonomi kan bedriften se tilbake på en jevn vekst.

I 2021 flyttet virksomheten inn i egne lokaler på Sundmoen i Os – et anlegg som representerer bedriftens miljøfilosofi i praksis.

Os Trekulturs solcelleanlegg
Os Trekulturs solcelleanlegg

Bærekraft som konkurransefortrinn

«Vi har fundert mye på hvordan vi kan utnytte ressursene best mulig i næringskjeden vår», forteller Kokvoll. «Med miljø og bærekraft i fokus ønsker vi å belaste miljøet så lite som mulig.»

Siden fabrikken var ny, har Os Trekultur benyttet flis fra produksjonen til oppvarming. I 2018 begynte de systematisk gjennomgang av energiforbruket for å kartlegge effekt og tap.

«Det å ha et minst mulig behov for tilført energi og alltid tenke på hvordan vi kan redusere energibehovet har alltid vært i fokus, med årlige prosjekter», forklarer Kokvoll.

Solcelleeventyret begynner

Tanken om solceller hadde lenge fristet, men teknologien og tilgjengeligheten i Norge var ikke der ennå. Da EnergiPluss etablerte seg som solcelleselskap med lokal kompetanse på Tynset, kunne ideen endelig realiseres.

I 2019 fikk hele fabrikken nytt taktekke og et solcelleanlegg på 84,4 kWp. Interessant nok valgte de også å montere 32 solcellemoduler på veggen – et eksperiment for å se hvordan veggmonterte solceller presterer i et snørikt område. Da nytt lagerbygg ble reist i 2021, ble dette naturligvis også dekket med solceller.

Diagram for inntjening for Os Trekultur mot investering

Resultat som skinner

«Jeg er ‘forbanna’ interessert i å følge med på hva solcelleanlegget produserer», ler Kokvoll. Resultatene er imponerende:

  • Årlig produksjon: 77.500 kWt 100% fornybar energi
  • 72% av energien brukes direkte i produksjonen
  • Resten selges tilbake til strømnettet
  • Dekker 29% av fabrikkens totale strømbehov
  • Veggmonterte solceller produserer 79% av det takmonterte celler gir, men leverer strøm når det er snø på taket og strømprisene ofte er høyere

Inntjeningen er inkludert elavgift, nettleie og effekt pr. år samt månedlig gjennomsnittlig strømpris mellom kl. 08.00 og 18.00 for perioden for mars – oktober og korrigert for andel til eget forbruk / salg. En tredjedel av anlegget ligger i investeringen, men ble satt i produksjon i 2022.

Lysende sparetiltak

En overraskende oppdagelse kom da bedriften byttet ut sine gamle lysstoffrør og 500-watts lyspærer med LED-belysning i 2019.

«Vi har i alle år fått høre at lys ikke bruker mye strøm. Men da vi gikk over til LED, ga det en reduksjon i strømforbruket i fabrikken på hele 25%», sier Kokvoll.

Pionérarbeid uten støtteordninger

Interessant nok har Os Trekultur ikke mottatt økonomisk støtte til sine miljøtiltak.

«Vi har ikke fått ei krone i støtte fordi vi har vært for tidlig ute! Noen må jo være først, og jeg synes det er artig å være tidlig ute. Det ligger mye inspirasjon i å være den første i sin bransje», forteller Kokvoll.

Fem år etter den første solcelleinvesteringen har Os Trekultur allerede spart inn 46% av investeringskostnaden, og Kokvoll er strålende fornøyd med resultatet.

«Investering i solceller har vært god både for strømproduksjonen og for omdømmebygging. ‘Bærekraft’ er et ord som selger i dag. Det å være langt framme på dette området er en fordel for totalregnskapet vårt», avslutter Kokvoll.