Enovastøtte til yrkesbygg
Har dere et energikrevende, eldre bygg? Da er sannsynligvis potensialet for energieffektivisering stor. Enova gir inntil 10 millioner i investeringsstøtte til gode energitiltak i eksisterende yrkesbygg.
Er du eier eller leietaker av yrkesbygg kan du få tilskudd til energitiltak fra Enova. Ordningen dekker både energieffektivisering og egenproduksjon av fornybar energi – som for eksempel solceller.
Støtteordningen kan finansiere opptil 30% av kostnadene du har til energiforbedring, med en maksgrense på 10 milioner kroner. For å søke må du ha et mål om å forbedre energieffektiviteten med minst 20%, beregnet ut fra levert energi.
Beregnet levert energi er et mål for hvor mange kilowatttimer det beregnede energibehovet vil reduseres ved å gjennomføre energitiltak. Alle energitiltak som bidrar til å redusere beregnet levert energi kan støttes – men bygningene må være energimerket. Dere kan derfor selv bestemme hvilke energitiltak dere vil gjennomføre for å nå målet.
Hvem kan få støtte?
For å søke denne typen støtte fra Enova må du være eier eller leietaker av yrkesbygg. Et yrkesbygg vil si et bygg eller en del av et bygg som er offentlig eller privat eid, og som ikke brukes til bolig. Den som søker må være registrert med organisasjonsnummer i enhetsregisteret i Brønnøysund.
Sett realistiske mål
For å kunne sette et realistisk mål er det viktig å få hjelp fra en energirådgiver, energitjenesteleverandør eller annen energifaglig kompetanse. En rådgiver med denne kompetansen vil også kunne vurdere hvilke energitiltak dere må innføre for å oppnå målet, før søknaden sendes til Enova. Dette er viktig fordi støtten fra Enova blir avkortet om dere ikke når målet som oppgis i søknaden.
En energikartlegging er et nyttig tiltak før dere investerer i energieffektivisering. Enova har en egen støtteordning for energikartlegginger.
Konkurranse om støttemidlene
Det er stor konkurranse om støttemidlene. I fjor fikk 78 investeringsprosjekter utdelt til sammen 156 millioner kroner. Enova rangerer kvalifiserte søkere etter en formel basert på søkt støttebeløp og mål for energiforbedring.
På enova.no kan du blant annet se mer detaljert hvordan de bruker formelen for å rangere søkere, hvor mye støtten kan bli redusert om målene ikke nås, og hvilke søknadsfrister som gjelder .